Livv Health

De 5 beste tips om hulp te bieden bij aan- en uitkleden


Hulp bij aan- en uitkleden op bed

Bent u zorgverlener voor een ander? Dan vallen de hulp bij het aan- en uitkleden, al dan niet op bed, wellicht onder uw taken. Dit is zeker geen eenvoudige taak. Daarom willen wij u wat hulp bieden via de 5 beste tips om hulp te bieden bij aan- en uitkleden in de zorg.

1. Zorg voor comfort

Het is ontzettend belangrijk om tijdens de persoonlijke verzorging ervoor te zorgen dat degene aan wie u zorg verleent, de zorgvrager, comfortabel is. Vermijd daarom tillen, duwen en trekken, een ongunstige werkhouding en strakke kledingstukken bij het aan- en uitkleden op bed. Voor het comfort is het ook belangrijk dat u in een droge ruimte werkt.

2. Bereid u goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook wanneer u iemand helpt bij het aan- en uitkleden in bed. Zorg voor een aantal dingen ter voorbereiding:

  • Leg alles wat u nodig heeft alvast klaar
  • Bedenk waar het het makkelijkst is om bepaalde kledingstukken aan of uit te doen (trui op de stoel, broek op bed, etc.)
  • Houd een logische werkvolgorde aan
  • Overleg met de zorgvrager hoe u te werk gaat
  • Werk op de juiste hoogte, bij voorkeur is dat ellebooghoogte, maar houdt over het algemeen tussen heup- en schouderhoogte aan

3. Zo veel mogelijk zelf doen

Veel zorgvragers vinden het erg fijn om zoveel mogelijk zelf te doen. Zorg er dan ook voor dat hier de ruimte voor is. Kies voor bepaalde methodes en hulpmiddelen die het mogelijk maken voor de zorgvrager om zelf kledingstukken aan- of uit te doen. Ook wanneer dit extra tijd kost, is het toch een prettigere manier van werken. Blijf wel altijd alert, en biedt wanneer de zorgvrager daar behoefte aan heeft hulp.

4. Pas u aan

Als zorgverlener is het belangrijk om u aan de zorgvrager aan te passen. Hierbij hoort het zo veel mogelijk zelf laten doen. Ook is het belangrijk om u aan het tempo van de zorgvrager aan te passen, en rustige bewegingen te maken. Ga altijd recht voor en dicht bij het lichaam te werk. Beweeg mee tijdens het werken, en loop wanneer dit nodig is naar de andere kant van het bed.

5. Een goede afronding

Na het aan- en uitkleden in de zorg volgt er nog een afronding. Hierin begeleidt u de zorgvrager naar de gewenste plek, of legt u hem of haar in een prettige positie op het bed. Als zorgverlener is het uw taak om ervoor te zorgen dat de zorgvrager comfortabel is. Loop uw handelingen nog eens na, en kijk kritisch of u goed te werk bent gegaan. Zo weet u wat er goed ging, en wat u de volgende keer eventueel kunt verbeteren.

    Bel mij

    Livv Health © 2020 | Sitemap