Livv Health

Begeleid wonen Friesland


Zelfstandig wonen is niet voor iedereen makkelijk

Zelfstandig wonen is niet voor iedereen even makkelijk, hier kan extra hulp van buitenaf voor nodig zijn. Het indelen van de dag of de zelfverzorging zijn voor sommigen een struikelblok. Gelukkig zijn er voldoende hulpverleners die een steun in de rug bieden. Dankzij deze extra hulp, wordt er samen naar een goede structuur in de dag en het dag-en-nachtritme gekeken. In dit blog gaan we dieper in op beschermd en begeleid wonen in Friesland.

Beschermd wonen in Friesland

Bij beschermd wonen kan iedereen terecht die het zelfstandig wonen lastig vindt. Beschermd wonen is ideaal voor mensen met een verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid, waarbij het zelfstandig wonen moeilijker gaat. Samen met een of meerdere begeleiders worden de dagelijkse activiteiten ondersteunt en waar mogelijk handige nieuwe trucs aangeleerd.

Indeling van het huis

Bij het beschermd wonen wordt er in veel gevallen een eigen kamer toegewezen. Andere voorzieningen, zoals een badkamer en de keuken, worden gedeeld. De zorgvrager kan ervoor kiezen om een woning te accepteren dat in een gewone woonwijk in Friesland ligt. Deze woonomstandigheden zorgen voor een rustige omgeving waar een betekenisvol leven kan worden opgebouwd.

De 8 leefgebieden die ontwikkeld worden

Bij beschermd wonen instellingen wordt er rekening gehouden met 8 leefgebieden. Door deze gebieden in de gaten te houden en ermee aan de slag te gaan, groeit de zelfstandigheid van de zorgvrager. De 8 leefgebieden zijn:

 • Huisvesting
 • Financiën
 • Sociaal functioneren
 • Psychisch functioneren
 • Zingeving
 • Lichamelijk functioneren
 • Praktisch functioneren
 • Dagbesteding

Bouw eigen zelfstandigheid op

Door deze gebieden samen met een professionele begeleider verder te ontwikkelen, wordt de zorgvrager zelfstandiger. Dit kunnen activiteiten zijn zoals het leren van nieuwe gerechten. Maar ook activiteiten waarbij de bewustwording van persoonlijke hygiëne groeit en het meedoen met activiteiten om sociale contacten te versterken.

Meer weten over begeleid wonen in Friesland?

Heeft u behoefte aan begeleid of beschermd wonen, of kent u iemand die dit nodig heeft? Dan kunt u altijd een kijkje nemen op deze website over beschermd wonen in Friesland. Heeft u liever antwoord op een paar vragen? Laat dan onze professionals uw vragen beantwoorden via dit contactformulier.

  Bel mij

  Livv Health © 2022 | Sitemap