Livv Health

Alles over het FODMAP dieet


FODMAP dieet bij PDS

Het FODMAP dieet is een zeer effectief dieet bij mensen die last hebben van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Ook bij andere darmklachten kan dit dieet helpen. FODMAP is een afkorting die staat voor verschillende voedingsstoffen. Bij het FODMAP dieet is het de bedoeling om deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Lees snel verder om te ontdekken welke dit zijn en om erachter te komen of dit dieet uw problemen zou kunnen verhelpen.

Wat betekent FODMAP?

FODMAP is een afkorting en staat voor:

  • Fermentatie: gefermenteerde producten die voor een toename van darmgas kunnen zorgen
  • Oligosachariden: een keten van natuurlijke suikers, te vinden in o.a. granen en peulvruchten
  • Disachariden: suikers met twee moleculen, zoals sucrose en lactose
  • Monosachariden: suiker met één molecuul. zoals glucose en fructose
  • Polyolen: kunstmatige suikers

In het kort houdt het FODMAP dieet dus in dat gefermenteerde producten, suikers en de meeste zetmeelrijke voedingswaren worden vermeden.

De basis

Een FODMAP dieet beginnen, heeft alleen zin wanneer uw voedingspatroon in de basis al gezond is. Oftewel: geen kant-en-klare maaltijden, eten op regelmatige tijden en een gematigde inname van frisdrank en alcohol. Is de basis goed? Dan kunt u met een specialist uitzoeken of u gevoelig bent voor de voedingsstoffen.

FODMAP dieet testen

U kunt met een arts uitzoeken of u gevoelig bent voor één of meer van de FODMAPs. De testfase duurt meestal ongeveer 6 weken. In deze periode vermijdt u de volgende voedingsmiddelen:

Zuivelproducten met lactose

  • Tarwe
  • Een deel van de groenten en een deel van de fruitsoorten

 

Na de testperiode wordt gekeken of uw klachten aanzienlijk verminderd zijn. Merkt u geen tot weinig verschil in de hevigheid of frequentie van de darmklachten? Dan heeft dit dieet in uw geval waarschijnlijk weinig nut. Met de specialist kunt u eventuele vervolgstappen bespreken.

Meer weten?

Klik hier voor meer info over het FODMAP dieet. Kunnen we u ergens anders mee helpen? Stel uw vragen dan via het contactformulier en laat uw gegevens achter. Bij medische vragen adviseren wij om uw huisarts te raadplegen.

    Bel mij

    Livv Health © 2021 | Sitemap