Livv Health

Verschillende soorten mondmaskers: welk mondmasker is het beste?


Onderscheid tussen 3 soorten mondmaskers

Het is natuurlijk nodig om een mondmasker te dragen in bijvoorbeeld winkels en het openbaar vervoer. Maar welk type mondmasker kunt u dan het beste dragen? Over het algemeen onderscheiden we 3 verschillende soorten mondmaskers. Hier vertellen we in dit blog wat meer over. Ook vertellen we over welk mondmasker het meest effectief is.

FFP-maskers

Het eerste type masker dat we willen benoemen, is het FFP-masker. FFP staat voor filter facepiece particles, en het beschermt de drager tegen stofdeeltjes en virussen die in de lucht zitten. Er zijn drie categorieën FFP maskers (FFP1, FFP2 en FFP3). Het verschil tussen deze drie maskers is dat het duidt op een hogere beschermingsgraad. Het FFP3 mondmasker is dus het beste masker dat je kunt dragen. Een FFP mondmasker moet voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen.

Medische gezichtsmaskers

Medische mondmaskers zijn vooral bedoeld voor het beschermen van een ander voor besmetting door de persoon die het masker draagt. Op die manier kan het verspreiding dus tegengaan. Een medisch gezichtsmasker moet aan bepaalde normen voldoen, namelijk de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers.

Niet medische gezichtsmaskers

Ten slotte zijn er nog de niet-medische mondmaskers. Die kunnen commercieel geproduceerd zijn, maar zelfgemaakte maskers vallen hier ook onder. Ze zijn gemaakt van stof, ander textiel of papier, en kunnen niet gebruikt worden in de gezondheidszorg. Ze hoeven namelijk niet te voldoen aan bepaalde Nederlandse normen. Wanneer we het hebben over mondkapjes dragen door burgers in openbare ruimtes, hebben we het dus over dit soort maskers.

Kopen of zelf maken?

U kunt er dus voor kiezen om een masker te kopen, of om er zelf een te maken. Wanneer u er zelf een maakt van stof is dit goedkoper en u kunt het masker hergebruiken. Er is echter wel een grote voorwaarde aan verbonden. Het is belangrijk om een mondmasker na elk gebruik te wassen op 60 graden. Veel mensen wassen (bijna) niet meer op 60 graden en slaan dus het wassen soms dus over. Dan heeft het mondmasker geen zin meer. Op dat gebied is het dus veel verstandiger om een wegwerp mondmasker te kopen.

    Bel mij

    Livv Health © 2021 | Sitemap