Livv Health

Prikkelbare darm syndroom


Zo herkent u het prikkelbare darm syndroom

De oorzaak van uw darmklachten achterhaalt

Een op de vier Nederlanders heeft regelmatig last van darmklachten. Bij de meeste mensen wordt na uitvoerig onderzoek de oorzaak van deze klachten gevonden. In dit blog vertelt Livv Health u meer over het prikkelbare darm syndroom en over een betrouwbare prikkelbare darm syndroom test.

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

Het prikkelbare darm syndroom herken je aan symptomen zoals buikpijn, een opgezette buik, kramp die afneemt na de ontlasting, loze aandrang en slijm bij de ontlasting. Wanneer deze symptomen minimaal drie maanden aanhouden kan er sprake zijn van het prikkelbare darm syndroom. Het is de meest voorkomende chronische darmstoornis die er is. Wanneer er naast de bovengenoemde symptomen ook nog sprake is van bloedverlies, koorts, gewichtsverlies of hevige pijn dan wordt er gesproken van alarmsignalen.

Oorzaken van darmklachten

De diagnose voor het prikkelbare darm syndroom kan pas vastgesteld worden wanneer alle andere mogelijke oorzaken voor de klachten zijn uitgesloten. Veelvoorkomende oorzaken van darmklachten zijn:

  • In 35 tot 45% van de gevallen is het een besmetting van een eencellige parasiet
  • In 18% van de prikkelbare darm syndroom klachten is een overgroei van candida vastgesteld
  • 7% van de mensen hebben een lage pancreas elastase waarde
  • Ook een afwijkende darmflora met gisten kan de oorzaak zijn
  • Tenslotte kunnen ook een chronische gal aandoening of overgewicht de oorzaak zijn voor darmklachten

Een betrouwbare prikkelbare darm syndroom test

Met een prikkelbare darm syndroom test worden meerdere analyses tegelijkertijd uitgevoerd, zo is de kans groter dat de oorzaak van de darmklachten wordt gevonden. Deze test controleert op aanwezigheid van de meest voorkomende darmparasieten. Daarnaast worden de gisten in de darmen en de darmbacteriën gecontroleerd en er wordt gekeken of de darmen gluten goed kunnen verwerken. Met zo’n test komt dus zeer waarschijnlijk de oorzaak van uw darmklachten naar voren.

    Bel mij

    Livv Health © 2020 | Sitemap