Livv Health

Alles over het FODMAP dieet

FODMAP dieet bij PDS

Het FODMAP dieet is een zeer effectief dieet bij mensen die last hebben van het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Ook bij andere darmklachten kan dit dieet helpen. FODMAP is een afkorting die staat voor verschillende voedingsstoffen. Bij het FODMAP dieet is het de bedoeling om deze voedingsmiddelen zoveel mogelijk te vermijden. Lees snel verder om te ontdekken welke dit zijn en om erachter te komen of dit dieet uw problemen zou kunnen verhelpen.

Wat betekent FODMAP?

FODMAP is een afkorting en staat voor:

 • Fermentatie: gefermenteerde producten die voor een toename van darmgas kunnen zorgen
 • Oligosachariden: een keten van natuurlijke suikers, te vinden in o.a. granen en peulvruchten
 • Disachariden: suikers met twee moleculen, zoals sucrose en lactose
 • Monosachariden: suiker met één molecuul. zoals glucose en fructose
 • Polyolen: kunstmatige suikers

In het kort houdt het FODMAP dieet dus in dat gefermenteerde producten, suikers en de meeste zetmeelrijke voedingswaren worden vermeden.

De basis

Een FODMAP dieet beginnen, heeft alleen zin wanneer uw voedingspatroon in de basis al gezond is. Oftewel: geen kant-en-klare maaltijden, eten op regelmatige tijden en een gematigde inname van frisdrank en alcohol. Is de basis goed? Dan kunt u met een specialist uitzoeken of u gevoelig bent voor de voedingsstoffen.

FODMAP dieet testen

U kunt met een arts uitzoeken of u gevoelig bent voor één of meer van de FODMAPs. De testfase duurt meestal ongeveer 6 weken. In deze periode vermijdt u de volgende voedingsmiddelen:

Zuivelproducten met lactose

 • Tarwe
 • Een deel van de groenten en een deel van de fruitsoorten

 

Na de testperiode wordt gekeken of uw klachten aanzienlijk verminderd zijn. Merkt u geen tot weinig verschil in de hevigheid of frequentie van de darmklachten? Dan heeft dit dieet in uw geval waarschijnlijk weinig nut. Met de specialist kunt u eventuele vervolgstappen bespreken.

Meer weten?

Klik hier voor meer info over het FODMAP dieet. Kunnen we u ergens anders mee helpen? Stel uw vragen dan via het contactformulier en laat uw gegevens achter. Bij medische vragen adviseren wij om uw huisarts te raadplegen.

Wat doet een uitvaartverzorger?

Ondersteuning in een moeilijk periode

Direct na het overlijden van uw dierbare komt er een storm aan emoties en zaken die geregeld moeten worden. Een periode zoals deze kan als zeer overweldigend ervaren worden, al helemaal als u hier alleen voor staat. Om een fijn laatste afscheid te kunnen hebben, wilt u natuurlijk dat de uitvaart zo goed mogelijk verloopt. Maar wat moet u doen als u in een drukke periode zit en u het niet alleen aankunt? U kunt dan een professionele uitvaartverzorger inhuren die u ondersteunt in het maken van de juiste keuzes. Lees hier wat een uitvaartverzorger doet.

Het aangeven van overledene

Zodra een dierbare overlijdt, dan geeft u dit aan bij de professionele uitvaartverzorger. Zij zorgen er dan voor dat zij direct naar u toekomen om alle zaken rondom de uitvaart te regelen. Zij bespreken alles net zolang totdat u tevreden bent met de gemaakte keuzes.

Wat doet een uitvaartverzorger

U bespreekt samen of u de overledene laat begraven of cremeren. Voor beide opties zijn er veel mogelijkheden. Wanneer u de overledene laat begraven kunt u kiezen uit een gemeentelijke begraafplaats, een bijzondere begraafplaats of een natuurbegraafplaats. Bij een crematie kunt u de bijeenkomst op diverse locaties laten plaatsvinden. Vraag uw uitvaartverzorger naar de mogelijkheden.

Andere taken van uitvaartverzorger

Wat doet een uitvaartverzorger? Om u een idee te geven wat de uitvaartverzorger nog meer voor u kan betekenen hebben wij een lijst gemaakt:

 • De schakel tussen nabestaanden en begraafplaats of crematorium
 • Komt direct langs nadat het overlijden is vastgesteld
 • Helpen met kiezen wat er gebeurt met het lichaam: thuisopbaring of vervoeren
 • Verantwoordelijk voor de laatste verzorging
 • Begeleiden met alle keuzes rondom uitvaartceremonie
 • Helpen met het rouwbericht, de muziekkeuze, rouwauto, kist en het eten en drinken
 • Luistert goed naar alle wensen, zoals het budget en de hoeveelheid begeleiding

Neem contact op voor meer informatie

Een uitvaartverzorger neemt veel zorgen uit handen en biedt u daarnaast ook steun. Daarom raden wij u aan om een uitvaartverzorger in te schakelen bij het overlijden van een dierbare. Voor meer informatie neemt u contact op via dit contactformulier. Met een uitvaartverzorger weet u dat u waardig afscheid neemt van uw dierbare.

Tijdig een mantelzorgwoning huren

De voordelen van een zorgwoning huren

Wie op leeftijd komt, heeft op een dag extra zorg nodig. Aangezien we geacht worden steeds langer zelfstandig thuis te wonen, levert dit voor veel mensen een probleem op. Een plek in een verzorgingshuis krijg je niet zomaar. Daar moet je een zorgindicatie voor hebben. Daarnaast zijn de wachtrijen zeer lang. Helaas kan goede zorg niet wachten. Daarom is voor veel mensen een mantelzorg- of zorgwoning huren een goede en snelle oplossing. Wij vertellen hier meer over de voordelen van een zorgwoning huren.

Wat is een (mantel)zorgwoning?

Een zorgwoning is een woning waar iemand die regelmatig zorg behoeft zelfstandig kan wonen. De woning is van alle gemakken voorzien en bevindt zich in de buurt van de zorgverlener, in veel gevallen is dat iemand uit de familie. Het kan ook zijn dat de zorgverlener gaat wonen op of naast het terrein bij de zorgbehoevende. In dat geval spreken we van een mantelzorgwoning. Doordat een zorgwoning niet direct in verbinding staat met de originele woning, behouden zowel de zorgbehoevende(n) als de mantelzorger(s) hun privacy.

Waarom een zorgwoning huren?

Door de lange wachtrijen en overvolle verzorgingshuizen kiezen steeds meer zorgbehoevende(n), samen met hun mantelzorger(s), voor het huren van een zorgwoning. De vraag naar dergelijke woningen wordt steeds groter, omdat in Nederland sprake is van een toenemende vergrijzing. Ook nemen steeds meer mensen de zorg voor hun ouders graag zelf over van de reguliere zorg, omdat dat vertrouwder en persoonlijker aanvoelt. Omdat een mantelzorgwoning kopen of een zorgwoning kopen niet voor iedereen direct te betalen is, maken veel mensen gebruik van de mogelijkheid van een zorgwoning huren.

Kies de huurwoning en aanbieder die bij u past

Wanneer u een mantelzorgwoning wilt huren, zijn er bij sommige aanbieders meerdere mogelijkheden als het gaat om welk model woning u wilt huren. Als u voor een langere periode wilt huren, is ook een huurwoning op maat mogelijk. En vaak is zelfs huurkoop mogelijk. Informeer bij een aanbieder in zorgwoningen wat de beste mogelijkheden voor uw situatie zijn.

Meer handige zorgtips leest u op onze blogpagina.

Verschillende soorten mondmaskers: welk mondmasker is het beste?

Onderscheid tussen 3 soorten mondmaskers

Het is natuurlijk nodig om een mondmasker te dragen in bijvoorbeeld winkels en het openbaar vervoer. Maar welk type mondmasker kunt u dan het beste dragen? Over het algemeen onderscheiden we 3 verschillende soorten mondmaskers. Hier vertellen we in dit blog wat meer over. Ook vertellen we over welk mondmasker het meest effectief is.

FFP-maskers

Het eerste type masker dat we willen benoemen, is het FFP-masker. FFP staat voor filter facepiece particles, en het beschermt de drager tegen stofdeeltjes en virussen die in de lucht zitten. Er zijn drie categorieën FFP maskers (FFP1, FFP2 en FFP3). Het verschil tussen deze drie maskers is dat het duidt op een hogere beschermingsgraad. Het FFP3 mondmasker is dus het beste masker dat je kunt dragen. Een FFP mondmasker moet voldoen aan de Nederlandse normen voor ademhalingsbeschermingsmiddelen.

Medische gezichtsmaskers

Medische mondmaskers zijn vooral bedoeld voor het beschermen van een ander voor besmetting door de persoon die het masker draagt. Op die manier kan het verspreiding dus tegengaan. Een medisch gezichtsmasker moet aan bepaalde normen voldoen, namelijk de Nederlandse normen voor medische gezichtsmaskers.

Niet medische gezichtsmaskers

Ten slotte zijn er nog de niet-medische mondmaskers. Die kunnen commercieel geproduceerd zijn, maar zelfgemaakte maskers vallen hier ook onder. Ze zijn gemaakt van stof, ander textiel of papier, en kunnen niet gebruikt worden in de gezondheidszorg. Ze hoeven namelijk niet te voldoen aan bepaalde Nederlandse normen. Wanneer we het hebben over mondkapjes dragen door burgers in openbare ruimtes, hebben we het dus over dit soort maskers.

Kopen of zelf maken?

U kunt er dus voor kiezen om een masker te kopen, of om er zelf een te maken. Wanneer u er zelf een maakt van stof is dit goedkoper en u kunt het masker hergebruiken. Er is echter wel een grote voorwaarde aan verbonden. Het is belangrijk om een mondmasker na elk gebruik te wassen op 60 graden. Veel mensen wassen (bijna) niet meer op 60 graden en slaan dus het wassen soms dus over. Dan heeft het mondmasker geen zin meer. Op dat gebied is het dus veel verstandiger om een wegwerp mondmasker te kopen.

Prothetiek bij uw tandartspraktijk in Rotterdam

Wat is prothetiek?

U heeft van uw tandarts gehoord dat u in aanmerking komt voor een prothetiek behandeling. Maar wat houdt dat precies in? Prothetiek is een verzamelbegrip uit de tandheelkunde. Het staat voor alles wat te maken heeft met vervangers van de klassieke tanden, zoals kronen, bruggen, partiële protheses of totale protheses. Veel praktijken in Nederland kunnen deze behandelingen aanbieden, zoals deze tandartspraktijk in Rotterdam bijvoorbeeld. Dient u een prothetische behandeling te ondergaan en wilt u hier eerst meer over weten? Lees hier over alle soorten prothetiek behandelingen.

Een kroon laten zetten

De kroon is het deel van de tand dat zichtbaar is en dus boven het tandvlees uitsteekt. In sommige gevallen is deze beschadigd of zelfs misvormd. In die gevallen wordt deze vervangen door een kunstmatige kroon. De kunstkroon wordt ook wel kroon genoemd. Het is een langdurige vervanging voor uw tand, omdat het vaak van metaal of porselein is gemaakt. Een kroon herstelt de tand naar zijn oorspronkelijke vorm en functie.

Het vervangen van uw tand door een brug

Een andere manier om een ontbrekende tand te vervangen, is door een brug te plaatsen. Dit is een kunsttand met twee kronen. De brug is bevestigd aan een of meer tanden die naast elkaar staan. Het middel waarmee een brug wordt bevestigd, is cement. Dat maakt het moeilijk om zelf te verwijderen. Dit is een permanente manier om meer veiligheid te bieden bij het vervangen van uw tanden.

De prothese als meest gebruikte oplossing

Het plaatsen van een prothese is een van de meest voorkomende oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Dit gebeurt wanneer een aantal kiezen of tanden ontbreekt, of wanneer het gehele gebit is beschadigd. In sommige gevallen is het niet nodig om een volledige prothese te laten maken. Meestal volstaat dan een partiële prothese. De kwaliteit en het uiterlijk van prothesen zijn tegenwoordig zowel cosmetisch als esthetisch belangrijk. De meeste prothesen zijn echter zeer goed verborgen, zodat deze nauwelijks opvallen.

Heeft u zelf een prothetiek behandeling ondergaan in Rotterdam en wilt u uw ervaringen delen? Neem dan contact met ons op!

Een lekkende darm test kopen

Een lekkende darm test

Een lekkende darm wordt ook wel een ‘leaky gut’ genoemd. Het is een belangrijk syndroom, omdat er afvalstoffen die in de darmen worden geproduceerd in de bloedbaan terecht kunnen komen. Bovendien kan voeding die maar gedeeltelijk verteerd is ook het lichaam in. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen niet goed opgenomen en gaat de algehele gezondheid en het immuunsysteem achteruit. Wilt u weten of u een lekkende darm hebt? Koop dan snel een lekkende darm test.

Wat is een ‘leaky gut’?

Bij een lekkende darm ontstaan er minuscule gaatjes in de darmen. Meestal is het slijmvlies dat over de darmwand ligt ontstoken, waardoor de goede bacteriën niet meer goed aanhechten. U herkent een lekkende darm aan onder andere de volgende symptomen:

 • Ontstekingsreacties
 • Allergische reacties
 • Stemmingswisselingen
 • Hormonale problemen

Hoe zelf een lekkende darm voorkomen

U kunt zelf veel doen om een lekkende darm te voorkomen. Graag zet ik er een aantal op een rij:

 • Let op uw voeding. Eet vooral puur en onbewerkt voedsel. Dus geen suiker, alcohol, zuivel, etc. Wel groente, fruit, noten en zaden.
 • Zorg ervoor dat u minder stress heeft. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel belangrijk. Probeer een goede balans te vinden tussen werk en privé.
 • Kauw goed op uw eten. Zo wordt het speeksel goed vermengd met het voedsel.

Wat zijn de kosten van een lekkende darm test?

Wilt u een lekkende darm test kopen? De kosten voor een lekkende darm test variëren enorm. Het is vooral belangrijk dat u een betrouwbare test koopt. Bespaar er dan ook niet op. Een goede test heeft u al voor ongeveer 50 euro.

Heeft u een vraag of onderwerp over uw gezondheid waar u graag meer informatie over wilt lezen? Laat vooral een bericht achter via de contactpagina en wij schrijven er zo snel mogelijk een blog over.

De voordelen van huidtherapie

Pijnloos en snel een mooie huid

Bent u gezegend met een mooie, egale en stralende huid? Veel mensen zouden dit graag willen, maar voor de meeste van ons lijkt dit lastig te bereiken. Toch is het krijgen van een prachtige huid geen kunst wanneer u kiest voor huidtherapie. In dit blog vertellen wij u wat huidtherapie precies is en wat de voordelen ervan zijn.

Huidadvies op maat

Gelukkig is er niet altijd een cosmetische ingreep nodig wanneer u iets aan uw uiterlijk wilt veranderen. Zo is het door middel van huidtherapie heel gemakkelijk om de gezondheid en de uitstraling van uw huid te verbeteren. Bij huidtherapie wordt altijd eerst een huidanalyse uitgevoerd door een specialist. Door deze huidanalyse komt u meer te weten over uw huid. Denk hierbij aan:

 • Of u een droge, vette of gemengde huid heeft
 • Het vochtgehalte
 • Collageen
 • Hoeveel elastine er aanwezig is
 • Rimpelvorming
 • Talgvorming
 • Pigment
 • Poriegrootte
 • Doorbloeding

Met deze informatie kunt u veel gerichter uw huid gaan verzorgen. Zo heeft rimpelvorming nou eenmaal een andere verzorging nodig dan een huid die veel talgvorming heeft. Uw huidtherapeut kan u hier alles over vertellen.

Uw huid laten behandelen door een schoonheidsspecialist

Wanneer uw schoonheidsspecialist door middel van de huidanalyse een goed beeld van uw huid heeft gekregen, kan de huidtherapie van start gaan. Zo gaat u samen de juiste verzorgingsproducten selecteren die goed passen bij uw huid en kunnen er ook specifieke behandelingen worden ingezet. Hierbij kunt u denken aan het behandelen door een peeling of met een dermapen.

Zelf uw zorglocatie kiezen. Waar kan dat nog?

Particuliere zorg biedt rust en zekerheid

Op uw ‘oude dag’ de zorg kiezen die u nodig heeft op een manier die u graag wenst. Waar kan dat nog? De meeste mensen hebben het niet meer voor het kiezen als die oude dag er ineens is. Dan bent u overgeleverd aan de zorgen van de reguliere gezondheidszorg. Daar is op zich niets mis mee, maar het kan zoveel beter. Zo is er een particulier verzorgingshuis in Ede waar u veilig en comfortabel van de best mogelijke zorg geniet in een huiselijke omgeving.

Kleinschalige zorg

In de reguliere gezondheidszorg zijn we overgeleverd aan de zorg die we krijgen van grote zorginstanties die door onderbetaling en hoge werkdruk te maken hebben met personeelstekorten. Het gevolg is dat de zorg die we nodig hebben beperkt blijft tot de hoognodige medische zorg, zonder de nodige aandacht voor de persoon. Zeker in de ouderenzorg is de menselijke maat wat dat betreft vaak zoek. Een beetje persoonlijke aandacht is misschien wel net zo noodzakelijk als de medische handelingen die verricht moeten worden. In een particulier verzorgingshuis bent u dan gegarandeerd beter af.

Aandacht voor u!

Het welzijn van ouderen hangt voor een groot deel af van aandacht voor de persoon. Ouderen zitten meestal verlegen om een praatje, een bakje koffie of om verhalen van ‘buiten’. Omdat de leefwereld door fysieke ongemakken steeds kleiner wordt, maakt persoonlijke aandacht het verschil, want eenzaamheid ligt op de loer. Dat is niet het geval in een particulier verzorgingshuis. Daar is alle ruimte voor persoonlijke aandacht en voorkeuren van bewoners. Daar krijgt u in alle rust zorg en opvang in een huiselijke en persoonlijke sfeer. Ga dus vooral eens kijken in een particulier verzorgingshuis om alvast een indruk op te doen. Enne….doe dat vooral nu u het nog kunt. Voor u het weet staat de oude dag voor uw deur!

Wilt u uw mening geven over dit blog, of een verhaal met ons delen? Neem dan gerust contact met ons op.

Redenen waarom u fysiotherapie nodig hebt

Waarom naar een fysiotherapeut gaan

U heeft vast wel eens op het punt gestaan om een fysiotherapeut te benaderen, maar dit uiteindelijk niet gedaan, omdat u dacht dat de pijn vanzelf wel een keer over zou gaan. Of wellicht heeft u zelfs nog nooit aan Fysiotherapie gedacht, ondanks dat u wel met klachten rondloopt. Er zijn veel redenen om voor fysiotherapie te kiezen. In dit artikel leest u 3 redenen om een fysiotherapeut te benaderen.

U loopt te lang met een blessure of spierpijn rond

Spierpijn en blessures kunnen geen kwaad en herstellen over het algemeen vanzelf. Indien dit niet gebeurt of langer duurt dan u van te voren dacht, kunt u een fysiotherapeut inschakelen. De fysiotherapeut kan zien of dat er iets mis is en u eventueel van zorg en oefeningen voorzien om het herstel te bevorderen.

U bent gedurende de dag uw bewegingen aan het aanpassen

Wanneer u een activiteit minder gaat beoefenen dan voorheen, omdat u het minder goed volhoud, is dit een goede reden om contact op te nemen met de fysiotherapie. Ook wanneer u anders gaat zitten om bijvoorbeeld uw rug te ontlasten is dit een teken dat er iets niet goed is. Een fysiotherapeut kan opsporen waar de pijn vandaan komt en u op deze manier helpen hier iets aan toe doen. Vaak heeft de pijn een heel andere oorzaak dan u aanvankelijk dacht.

U beoefent een sport die veel vergt van uw lichaam

Sporten vraagt veel van uw spieren en gewrichten en het is dan ook van belang dat deze goed functioneren en goed herstellen. Een fysiotherapeut kan uw lichaam helpen voorbereiden op zware belasting. Hierdoor kunnen blessures worden voorkomen.

Hoe nitril handschoenen u beschermen tegen virusinfecties

Het dragen van handschoenen tegen virusinfecties

Steeds vaker zien we op straat mensen lopen met handschoenen om zich te beschermen tegen het coronavirus. Vooral de nitril handschoenen zijn populair vanwege hun hoge draagcomfort en de extra grip bij de vingers. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over de effectiviteit van het dragen van handschoenen tegen een virusinfectie. Hoe zit dat nu precies? Wij zochten het voor u uit.

Beschermen handschoenen tegen het coronavirus?

De meningen zijn verdeeld wanneer het gaat over het nut van het dragen van handschoenen ter bescherming tegen corona. Wanneer een besmette persoon hoest of niest in een openbare ruimte, dan kunnen deze deeltjes op allerlei voorwerpen terecht komen. Raakt iemand dit besmette voorwerp aan, dan is er nog niet zoveel aan de hand. Het coronavirus kan het lichaam namelijk niet via de handen binnendringen. Wanneer iemand echter het gezicht aanraakt met de handen waar het coronavirus op zit, dan kan het virus wel het lichaam betreden.

Gebruik de handschoenen op de juiste manier

In ziekenhuizen en verpleeghuizen gebruiken artsen wel degelijk handschoenen om zich te beschermen tegen virusinfecties. Daarbij is het belangrijk dat zij weten hoe ze de handschoenen op de juiste manier aan en uit moeten trekken, zodat het virus niet alsnog op hun handen terecht komt. Bovendien is het belangrijk om tijdens het dragen van de handschoenen niet uw gezicht, telefoon of huissleutels aan te raken. Wanneer de handschoenen op de juiste manier gebruikt worden, kunnen ze dus bijdragen aan de bescherming tegen het coronavirus. Daarnaast is ook het handhaven van een goede handhygiëne van groot belang. Een bijkomend voordeel is dat u door het dragen van handschoenen bewuster bezig bent met uw handen en daardoor minder snel uw gezicht zult aanraken.

Meer weten?

Op Livv Health plaatsen wij regelmatig interessante artikelen over alles wat met gezondheid te maken heeft. Wilt u meer weten over hoe u zich kunt beschermen tegen het coronavirus? Neem dan gerust contact met ons op.

Livv Health © 2020 | Sitemap